Amint arról hírt adtunk, Varga Zsófia, a Szent István Egyetem Budai Campusának doktorandusza a K&H Bank fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatának nyertese azt vizsgálta, hogy a kertészeti termesztésben miként lehet a fény szabályozásával, programozásával energiát megtakarítani és termelékenységet növelni.
Az Agronapló a kutatásokról közölt cikkében megállapítja, hogy az OLED (Organic Light-Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) technológia alig pár éve robbant be a köztudatba. Egyre több területen találkozhatunk vele, többek között televíziókban, monitorokban vagy éppen mobiltelefonok kijelzőjeként használjuk. A modern technológia azonban nem csak a szórakoztatóipar kiváltsága, hiszen már a mezőgazdaságban is megjelent. Az OLED mint fényforrás, mai ismereteink szerint az egyetlen, amely spektrális, azaz színképpel kapcsolatos szabályozhatósággal rendelkezik. Mindezt számítógép által vezérelve lehet megvalósítani, állítva a fény intenzitását és hullámhossz szerinti eloszlását, vagy éppen e kettő kombinációját. Így teljesen szabályozható, a környezeti feltételekhez és a növény fejlődési stádiumához igazodó hullámhosszúságú fény állítható be.
Varga Zsófia, a Szent István Egyetem kutatója a fény kertészeti termesztésre gyakorolt hatását, spektrális összetevőjének hatékonyságát, ezen belül is a programozható OLED technológia lehetőségeit vizsgálta. A fiatal szakember kutatása során megbizonyosodott arról, hogy a színképek szabályozásával és a fény intenzitásának változtatásával a termesztő berendezések energiaköltségei csökkenthetőek, míg a termelékenység növelhető. Az eredmények azt mutatják, hogy a növény fejlődése szempontjából a piros szín a legkedvezőbb.