Vissza a normál nézetre

Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020 – Sikeres pályázatok a Szent István Egyetemről

A Szent István Egyetemről is számos pályázatot támogat az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019/2020. tanévre meghirdetett Új Nemzeti Kiválóság Programja. A program célja a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlás, a tudományos és művészeti pályán való elindulás, majd pályán tartás, valamint a nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkájának segítése.

A program 2019-ben meghirdetett ösztöndíjpályázatai a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogatják olyan – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók, kutatók segítésével, akik a felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A Pályázóknak gratulálunk, további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

Alapképzés

Fejes Péter

SZIE-YMÉK

10

Településszintű BIM modell-alapú analízisek

ÚNKP-19-1-I-SZIE-20

SZIE - KETK

5

Mélymulcsos és hagyományos talajművelési típusok összehasonlítása

ÚNKP-19-1-I-SZIE-13

SZIE - KETK

10

LED megvilágítás alkalmazása bazsalikom termesztéshez

Selmeczi Dóra

SZIE - MKK

10

Különböző talajtakarási módok hatása a talaj fizikai és kémiai paramétereire és a földigiliszták jelenlétére

Czirok Mária Judit

SZIE - MKK

10

Tápelemhiány vizsgálata reflektancia mérések alapján cirok növényeken

 

Mesterképzés

ÚNKP-19-2-I-SZIE-37

SZIE - GTK

5

A munkahelyi egészségmegőrzés és -fejlesztés, mint a munkaerőmegtartás és az employer branding kiemelkedő eszköze

Pintér Levente Elemér

SZIE - GTK

10

A precíziós gazdálkodás ökonómiai vizsgálata

Lőrinc Balázs

SZIE - GTK

10

Az infrastruktúrális fejlesztések gazdasági és társadalmi hatásai, kiemelten Paks és gravitációs zónájára tekintettel

ÚNKP-19-2-II-SZIE-31

SZIE - GTK

5

Egyek voltak, mássá lettek - A Nagykunság mezővárosainak jelene és jövője

Zay Katalin

SZIE - ÉTK

5

Omega-3 zsírsavban gazdag növényi olajkeverékek oxidációs stabilitásának optimalizálása

ÚNKP-19-2-I-SZIE-1

SZIE - ÉTK

5

Nem-Saccharomyces élesztők nitrogén hasznosításának hatása sör ízhibát okozó vegyületek képződésére

Uzonyi Marianna

SZIE - ÉTK

10

Élelmiszercsírák mikroelemekkel történő dúsításának mikrobiológiai vizsgálata

Molnár Evelin

SZIE - ÉTK

10

Kitinporral és magas fehérjetartalmú rovarpéppel dúsított virsli termékfejlesztése és eltarthatóságának vizsgálata

ÚNKP-19-2-II-SZIE-12

SZIE - ÉTK

5

Tejalapú gélbe zárt gyümölcs szelet termék innováció megvalósíthatósági tanulmánya

Dudás Bence Máté

SZIE - GÉK

10

3D nyomtatás az iparban

ÚNKP-19-2-I-SZIE-49

SZIE - KETK

5

A platán masszáriás betegségének megjelenése Magyarországon

ÚNKP-19-2-I-SZIE-5

SZIE - KETK

5

Hazai Venturia inaequalis Cooke (Wint.) izolátumok jellemzése

ÚNKP-19-2-I-SZIE-22

SZIE - KETK

5

A TSWV fertőzöttség hatása a dohánytripsz élettábla paramétereire

ÚNKP-19-2-I-SZIE-4

SZIE - KETK

5

A vadgesztenyefák injektálása során felmerülő növénykórtani problémák

ÚNKP-19-2-I-SZIE-46

SZIE - KETK

5

A szőlő lombozat méretének hatása a termés mennyiségére és minőségére Guyot művelésmód alkalmazásakor

ÚNKP-19-2-I-SZIE-21

SZIE - KETK

5

Növényvédőszerek hatékonysági vizsgálata Blumeriella jaapii kórokozóval szemben

Fodor Attila

SZIE - KETK

5

Tények és tévhitek a leander rákról hazánkban

ÚNKP-19-2-II-SZIE-20

SZIE - MKK

10

A csuka (Exox Lucius) sperma mélyhűtésének gyakorlati szempontú optimalizációja és a mélyhűtött sperma alkalmazása keltetőházi szaporítás során

Ftaimi Nataly

SZIE - MKK

10

Különböző talajtakarások és növényi kivonatok kombinációinak hatásai a gyökérgubacs-fonálféreg ellen paradicsomtermesztésben

Kis Judit

SZIE - MKK

5

A miosztatin gén polimorfizmus felmérése hazai angol telivér állományon

ÚNKP-19-2-II-SZIE-33

SZIE - MKK

10

Hazai tenyésztésű GMO mentes szójafajták takarmányozási értékének megállapítása összehasonlító analitikai vizsgálatokkal

Ecker András

SZIE - MKK

5

Házi tyúk PG sejtvonalak mélyhűtési technológiáinak hatása a sejtek viabilitására és az RNS expresszióra

ÚNKP-19-2-II-SZIE-35

SZIE - MKK

5

Metarhizium anisopliae és Trichoderma asperellum bioeffektorok kombinált alkalmazhatóságának vizsgálata a növényvédelemben

ÚNKP-19-2-II-SZIE-18

SZIE - MKK

10

Új technológia a cukorrépa gyomirtás hatékonyságának növelésére

Haragos Veronika

SZIE - MKK

5

Polimerek bakteriális bonthatóságának vizsgálata laboratóriumi körülmények között

ÚNKP-19-2-II-SZIE-19

SZIE - MKK

5

Biológiai védekezés rovarvektoros technológiával

Juhász Ivett

SZIE - ÉTK

5

Biofilm képződés vizsgálata kereskedelemben kapható műanyag palackokban

Urbán Martin

SZIE - MKK

5

X kromoszóma inaktiváció vizsgálata XGFP-t expresszáló egér fibroblaszt tenyészetek segítségével

Doktori képzés

Várkonyi Levente

Állattenyésztés-tudományi

10

A nagy gazdasági és horgászati jelentőséggel bíró balatoni sudár ponty (Cyprinus carpio carpio morpha accuminatus) tájfajta sperma mélyhűtésének üzemi szempontú fejlesztése.

ÚNKP-19-3-I-SZIE-11.

Állattenyésztés-tudományi

10

Egyes gyakran előforduló mikotoxinok hatásainak vizsgálata az antioxidáns védelmi rendszer egyes paramétereire és a lipidperoxidációs folyamatokra ponty fajban

Biró Bálint

Állattenyésztés-tudományi

5

Rutinkezelések hatása a laboratóriumi egér embriók mennyiségére és minőségére

Ivánovics Bence

Állattenyésztés-tudományi

10

A veleszületett immunrendszer egyes adaptációs mechanizmusainak vizsgálata zebradánió embriókon és lárvákon kialakított gyulladásos modellek segítségével

Balogh Réka Enikő

Állattenyésztés-tudományi

10

Tápra szelektált afrikai harcsa vonalak genetikai vizsgálata

Gilián Lilla Diána

Biológiatudományi

5

A Cephalanthera rubra morfometriai és funkcionális populációszerkezeti vizsgálata különböző élőhelyeken

Szentgyörgyi Flóra

Környezettudományi

10

Biofilmből izolált baktériumok ureolitikus kalcium-karbonát percipitációs képességének vizsgálata innovatív biotechnológiai alkalmazás céljából

ÚNKP-19-3-I-SZIE-40.

Környezettudományi

10

A Festuca wagnerii és Festuca javorkae taxonok taxonómiai tisztázása és növényzet típusaik cönoszisztematikai feldolgozása, biomassza mérése

Kun Róbert

Környezettudományi

5

Funkcionális és kompozicionális tér-időbeli növényzeti mintázatok vizsgálata természetvédelmi kezelésű rétsztyepeken

ÚNKP-19-3-I-SZIE-35.

Környezettudományi

5

Célzott vadászati helyek növényzetének vizsgálata az Északi-középhegység területén

Márton Dalma

Környezettudományi

10

Mezőgazdasági talajok termékenységét befolyásoló tényezők molekuláris biológiai vizsgálata

Mónok Dávid

Környezettudományi

5

Talajok és dísznövények nehézfém tartalmának vizsgálata Budapest parkjaiban

Szilágyi Alfréd János

Környezettudományi

5

Talajok szervesszén-tartalmának minőségi vizsgálata különböző gazdálkodási rendszerekben

ÚNKP-19-3-I-SZIE-41.

Környezettudományi

5

Az eltérő méretű szalma kihelyezésének hatása a talajra különböző szántóföldi művelés mellett

Kiss Enikő

Növénytudományi

10

Inváziós gyomfajok atka faunájának vizsgálata Magyarországon

Tóth Máté

Növénytudományi

10

Rezisztencia gének azonosítása és vizsgálata paprikában

Petrikovszki Renáta

Növénytudományi

10

Dióavar-kivonatok hatása növénykártevő fonálférgekre

Sári-Barnácz Fruzsina Enikő

Növénytudományi

10

Kukorica feonológiai állapotának és tápanyag-ellátottságának szinkronizált elemzése hiperspektrális képalkotási módszerekkel

ÚNKP-19-3-I-SZIE-22.

Növénytudományi

10

Az ipari kenderben (Cannabis sativa L.) termelődő kannabionoidok kivnonási módszereinek összehasonlító vizsgálata

Kovács Zsófia

Növénytudományi

10

Funkcionális és beltartalmi vizsgálatok különböző antocián tartalmú paprika genotípusokban

Boziné Pullai Krisztina

Növénytudományi

5

Szerves és szervetlen talajtakarás hatásának vizsgálata a talaj gyökérgubacs-fonálférek (Meloidogyne spp.) fertőzéssel szembeni szuppresszivitására és a lebontó talajlakó makrofauna-szervezetekre paradicsomtermesztésben

Südiné Fehér Anikó

Növénytudományi

5

Talajlakó kártevők vizsgálata egy új, ökológiai szemléletű, extenzív batátatermesztési rendszerben

Odrobina Miklós

Műszaki Tudományi

10

3D nyomtatott fogaskerekek élettartam vizsgálata

ÚNKP-19-3-I-SZIE-29.

Műszaki Tudományi

10

Nagypaneles technológiával épült lakótelepek sérülékenység-vizsgálata

Sarankó Ádám

Műszaki Tudományi

10

Pliamid 6 alappolimer és kompozitjainak forgácsolási és tribológiai vizsgálata

ÚNKP-19-3-I-SZIE-27.

Műszaki Tudományi

5

Termikus napenergia-hasznosító rendszerek szabályozás stratégiáinak összehasonlítása

Hermanucz Péter

Műszaki Tudományi

5

Megújuló alapú kapcsolt energiatermelés és hőszivattyú együttes alkalmazásának vizsgálata

ÚNKP-19-3-I-SZIE-49.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

10

Az afrikai sertéspestis (ASF) által okozott gazdasági károk becslése az állattartók szintjén

ÚNKP-19-3-I-SZIE-43

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

10

A reklámok befolyásoló hatásai az élelmiszerek fogyasztására

Csapó Ildikó

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

10

A munkaerőpiac és a felsőoktatás strukturális változásainak hatásvizsgálata a mesterséges intelligencia, a robotizáció tükrében

ÚNKP-19-3-I-SZIE-44.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

Fogyasztói preferenciák változása a peer-to-peer digitális platformok terjedésével

Molnár Petronella

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

Nógrád megyei vállalkozások működőképességének elemzése és nemzetközi kontextusban történő értékelése

ÚNKP-19-3-I-SZIE-46.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

10

KPI Tree módszertan modellezése a különböző determinisztikus mutatószámok összevonásával

ÚNKP-19-3-I-SZIE-48.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

Marketingkommunikációs stratégiák kialakítása a különböző fogyasztói attitűd komponensek eltérő hatásainak eredményeként létrejött imázskülönbségek figyelembevételével

ÚNKP-19-3-I-SZIE-57.

Enyedi György Regionális Tudományi

10

A Rövid Ellátási Lánc elemeinek vizsgálata Budapest belvárosban

Gubacsi Franciska

Enyedi György Regionális Tudományi

10

Tendenciák és összefüggések vizsgálata az ipari gazdasági szektor átalakulásában, különös tekintettel a térségi tényezőkre

ÚNKP-19-3-I-SZIE-52.

Enyedi György Regionális Tudományi

10

A környezethasználat átalakulása a Dél-Alföldön a modernizác9ó korai szakaszában

Erdélyi Dániel

Enyedi György Regionális Tudományi

5

A Sarkadi járás komplex társadalmi-gazdasági vizsgálata

ÚNKP-19-3-I-SZIE-51.

Enyedi György Regionális Tudományi

5

Pályázati források hasznosulásának vizsgálata a vidéki terekben

Baranyai Gergő

Enyedi György Regionális Tudományi

5

A napenergiahasznosítás feltételrendszerének és hatásmechanizmusainak vizsgálata Magyarországon

Németh Dzsenifer

Kertészettudományi

10

Különböző sárgadinnye fajták érzékszervi tulajdonságainak összehasonlítása műszeres módszerekkel

Szelényi Magdolna Olívia

Kertészettudományi

10

Tápnövényillatanyagok vizsgálata bioszenzoros gázkromatográfiával az amerikai lepkekabóca csápján

Pabar Sándor Attila

Kertészettudományi

10

Talajmegújuló módszerek hatása a talaj szervesanyag-tartalmára kisparcellás kísérletben

Zubay Péter

Kertészettudományi

5

Zsírosolaj hatóanyag-tartalmú gyógynövények agrárerdészeti hasznosíthatóságának felmérése

ÚNKP-19-3-I-SZIE-84.

Kertészettudományi

10

Cucumovirus mozgási fehérje rövidtávú terjedésében betöltött szerepe különböző gazdanövényeken

Somogyi Eszter

Kertészettudományi

5

Csemegeszőlőfajták bogyószínének értékelése

Varga Dalma Erzsébet

Tájépítészei és Tájökológiai

10

Belvízjárta területek tájváltozási sajátosságainak elemzése alföldi és kisalföldi mintaterületeken

Szabó Zita

Tájépítészei és Tájökológiai

10

Energia térképezés oktatása

Nagy Boglárka

Tájépítészei és Tájökológiai

5

Auroville, a dél-indiai UNESCO öko-falu hozzájárulásai az ENSZ 6. Fenntartható Fejlődés Céljához és a tapasztalatok hazai alkalmazási lehetőségei

Jákli Eszter

Tájépítészei és Tájökológiai

5

Iskolás gyermekek szabadtérhasználati preferenciái az iskolakertek tájépítészeti kialakítása és a környezeti érzékenység tükrében

ÚNKP-19-3-I-SZIE-89.

Tájépítészei és Tájökológiai

5

Fenntartási és alternatív gyepgazdálkodási lehetőségek vizsgálata helyreállított történeti kertekben

ÚNKP-19-3-I-SZIE-86.

Tájépítészei és Tájökológiai

5

Az időjárás változékonyságának hosszú idősoros elemzése és ezek hatásainak vizsgálata a magyar agráriumra

ÚNKP-19-3-I-SZIE-71.

Élelmiszertudományi

10

Aquaphotomics, a közeli infravörös spektroszkópia innovatív módszere mézek hamisításának detektálására

Biró Barbara

Élelmiszertudományi

10

Az egényi 6-n-propilitiouracil érzékenység összefüggései az ízpreferenciával és a testösszetétellel

ÚNKP-19-3-I-SZIE-58.

Élelmiszertudományi

10

Állati eredetű vér membrántechnológiával történő szeparálási paramétereinek optimálása a permeátum és retentátum élelmiszeripari felhasználásának érdekében

Pázmándi Melinda

Élelmiszertudományi

10

Probiotikus és fermentált élelmiszerek előállításához alkalmazott tejsavbaktériumok L+ és D- tejsavtermelésének vizsgálata

ÚNKP-19-3-I-SZIE-62.

Élelmiszertudományi

10

Folyékony nitrogénnel készült tojást tartalmazó fagylaltok fejlesztése

ÚNKP-19-3-I-SZIE-61.

Élelmiszertudományi

5

Természetes nitrátforrás hatásának vizsgálata hagyományos pácolású termék esetében mesterséges adalékanyag csökkentése céljából

Doktorjelölti kategória

Lázár Bence

Állattenyésztés-tudományi

5

Lúd (Anser anser domestica) ősivarsejtek in vitro és in vivo jellemzése, embrionális lokalizációjuk vizsgálata és felhasználásuk lehetőségei az in vitro génbanki megőrzésben

Papp Marianna

Biológiatudományi

10

A fotoszintézis, a transzspiráció és a talajlégzés közötti kapcsolat

Bordós Gábor

Környezettudományi

5

Peszticidek adszorpciójának vizsgálata mikroműanyagokon

Battay Márton dr.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

A mezőgazdasági vadkárok egyes gazdasági vonatkozásai és hatásai az ASP kockázatainak tükrében

Mezőné Oravecz Titanilla

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

10

A magyar méhészeti vállalkozások helyzetének elemzése és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata

ÚNKP-19-3-III-SZIE-5.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

Növényi fehérjékből készült húshelyettesítő élelmiszer termékek higiéniai/mikrobiológiai tulajdonságának vizsgálata

ÚNKP-19-3-III-SZIE-8.

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

Gombatermesztés és fogyasztás vizsgálata nemzetközi összehasonlításban

Herczeg Boglárka Mária

Gazdálkodás és Szervezéstudományok

5

A hazai PhD képzés minőségi megújulása az ESG 2015 tükrében

Mezőfi László

Kertészettudományi

5

Kulcs predátorok (pókok, Araneae) biológiájának és kolonizációjának vizsgálata almaültetvényekben

Gortva-Vajda Ágnes Gizella

Élelmiszertudományi

5

Az elsődleges termelés során felmerülő mikrobiológiai kockázatok közvetlen hatása egyes élelmiszer eredetű megbetegedésének alakulására

Bólyai+ kategória

ÚNKP-19-4-I-SZIE-2.

SZIE MKK

10

Az ivarzáshoz és az elléshez kapcsolódó viselkedési és élettani változások vizsgálata szarvasmarhákban és juhokban hősemleges és hőstressz időszakban

Dr. Kovács-Hostyánszki Anikó

SZIE MKK

10

Módszerek és fejlesztési lehetőségek a növényi beporzás hatékonyabb biztosításáért

Dr. Bernáth Gergely

SZIE MKK

10

Az őshonos compó (Tinca tinca) és széles kárász (Carassius carassius) halfajok in vitro spermabankjának génmegőrzési célból történő kialakítása

ÚNKP-19-4-I-SZIE-8.

SZIE MKK

10

A hidak által módosult vízfolyások hatása az ott élő halfajok alakjára

ÚNKP-19-4-I-SZIE-13.

SZIE KERTK

10

Táplálkozási attraktánsok és mutualista élesztők a cukornádfúró moly elleni védekezésben

ÚNKP-19-4-I-SZIE-15.

SZIE KERTK

10

Nagy dinamikatartományú LED vezérlés elektroretinográfiában

ÚNKP-19-4-I-SZIE-17.

SZIE  KERTK

10

Téli fedőnövények hatása a talaj tápanyagforgalmára és mikrobiológiai aktivitására

Dr. Sipos László

SZIE ÉTK

10

Spektrálisan szabályozható érzékszervi maszkoló-rendszer fejlesztése, és különbségvizsgálati módszerek integrálási lehetőségei

ÚNKP-19-4-I-SZIE-26.

SZIE ÉTK

10

Élelmi zsírok biológiai hozzáférésének csökkentése természetes bioaktív összetevőkkel

ÚNKP-19-4-I-SZIE-27.

SZIE ÉTK

10

Aquaphotomics, avagy a közeli infravörös spektroszkópia innovatív módszerének lehetőségei élelmiszerhamisítás feltárására

Csergő Anna Mária

SZIE KERTK

10

Szigetszerű élőhelyek védelmében. Az elszigetelődés globális jelenségének ökológiai szempontú vizsgálata

„Tehetséggel fel”

Sütő Panna

SZIE - MKK

10

Baktérium közösség vizsgálata mikroműanyagok felületén