Vissza a normál nézetre

Tájékoztató a Szent István Egyetemre felvételizők számára

A SZENT ISTVÁN EGYETEM NEVE ALATT ÚJUL MEG A MAGYAR AGRÁR-FELSŐOKTATÁS

Új egyetem jön létre Szent István Egyetem néven 2020. augusztus 1-jén. Az intézmény tagjai a volt Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara.

Az integráció egyik fontos célja, hogy a Szent István Egyetem néven létrejövő új, több tudományterületet felölelő intézmény mezőgazdasági képzése a hazai agrár-felsőoktatás megújításának zászlóshajója legyen.

 

Mi a teendőm?

Az egyetemi integrációval kapcsolatban sem jelenlegi hallgatóinknak, sem az idén felvételizett diákoknak nincs teendőjük.

Hogyan érinti ez a felvételi folyamatot?

Az idén felvételt nyerő és jelenleg az intézményünkben tanuló hallgatók státusza, az oktatás a 2020/21-es tanévben egységes tanrend alapján, minimális változásokkal folytatódik tovább.

Hová fogok járni ősztől egyetemre?

Az újonnan felvett hallgatók is a jelentkezésükben megadott szakon az eredetileg is tervezett városban, egyetemi épületekben kezdik meg és folytatják majd tanulmányaikat, azzal a különbséggel, hogy az intézmény neve egységesen Szent István Egyetem lesz. Minden városban megmaradnak a campusok, amelyeknek csak a neve módosul a fentieknek megfelelően.

Mi lesz a nem agrárképzésekkel?

Az intézménycsoport tagjai továbbra is megtartják eddigi szakjaikat, képzéseiket. Az új Szent István Egyetem multidiszciplináris intézmény marad, ahol az agrárképzések a választható tudományterületek egy hangsúlyos részét teszik ki a jövőben is.

 

A Szent István Egyetem intézménycsoportja 2021. január 1-től alapítványi fenntartásúvá válik. Ez a lépés az eddigieknél nagyobb rugalmasságot biztosít a gazdálkodásban, és segít abban, hogy az intézmény a mainál versenyképesebb keretek között működhessen, ezzel pedig tovább tudjuk növelni az oktatás színvonalát.

Az alapítványi fenntartás azt jelenti, hogy csak fizetős helyekre lehet bekerülni?

Ellenkezőleg. A Szent István Egyetemen, több másik, már augusztusban modellt váltó egyetemhez hasonlóan, megmarad az állami finanszírozás és megmaradnak az államilag finanszírozott helyek. Ez a későbbiekben is így lesz. A cél egy versenyképes tudást adó oktatási intézmény kialakítása, amely a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.

Az intézményi átalakítás célja, hogy:

  1. A létrejövő Szent István Egyetem 2030-ra bekerüljön a világ legjobb 30 agráregyeteme közé.
  2. Az agrárképzéseken keresztül évente legalább 3.000 diplomásnak tudjunk válságálló, biztos megélhetést jelentő, jól fizető karriert biztosítani a modern mezőgazdaság irányításában.

 

Ez az átalakítás az elmúlt ötven-hatvan év legjelentősebb agrár-felsőoktatási fejlesztését jelenti – infrastrukturális beruházásokkal és a képzési szerkezet modernizálásával.

Az új Szent István Egyetem és campusainak célja, hogy egy magas oktatási színvonalú tudományegyetem létrehozásával, gyakorlatorientált képzési helyekkel az európai felsőoktatási tér meghatározó szereplőjévé váljon.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Amennyiben további kérdéseid lennének, olvasd át a Gyakran Ismételt Kérdések dokumentumot. Ha ott sem találsz választ, üzenhetsz is nekünk – felveteli@szie.hu –, igyekszünk mindenben segíteni.