Vissza a normál nézetre

Regionális Egyetemi Tudásközpont

Az egyetem Regionális Egyetemi Tudásközpontja (SZIE RET) 2005-ben jött létre a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által meghirdetett Pázmány Péter Program keretében. Az egyetem és három vállalkozás részvételével alakult konzorcium a hároméves futamidőre összesen 500 millió forint támogatásban részesült. A természeti erőforrásokra alapozott környezetipari tudásközpont támogatásból kiépült laborjában az egyetemi oktatók és kutatók a vállalkozásokkal és más, kutatásban, innovációban érdekelt szervezetekkel együttműködve, fókuszált kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeket folytatnak. A doktorandusz és egyetemi hallgatók is bekapcsolódhatnak a kutatásokba, így a RET az utánpótlás nevelésben is szerepet játszik.

KUTATÁSI TERÜLETEK:

 • Állati (tej, takarmány, hús, stb.) és növényi (zöldség- és gyümölcsfajok, egyéb növényi minták, élelmiszeripari termékek, stb.) eredetű minták különböző összetevőinek (aromaanyagok, színanyagok, vitaminok, alkaloidák, stb.) vizsgálata, értékelése.
 • Felszíni víz, földtani közegben található víz, szennyvíz, valamint ivóvíz fizikai-kémiai összetevőinek, szervetlen és szerves mikro-szennyezőinek vizsgálata klasszikus analitikai (titrimetria, gravimetria), fotometriai, atomabszorpciós és atomemissziós spektrometriai, valamint folyadékkromatográfiai módszerekkel.
 • Környezeti kármentesítés és monitoring mikróba törzsekkel és mikrobiális módszerekkel.
 • Mikróba törzsek felszaporítása (fermentációval), molekuláris biológiai (DNS alapú) analízise
 • Öko-és víztoxikológiai vizsgálatok
 • Ipari célokra alkalmas enzimek klónozása és expressziója
 • Biodegradációra alkalmas mikrobák izolálása és szelektálása

BEADOTT SZABADALMAK:

 • Szennyvíziszap és lignocellulóz tartalmú növényi hulladék együttes komposztálása és a végtermék növényi tápanyagként való felhasználása (P0800629)
 • Eljárás szennyvíziszapok kezelésére (P1000439)
 • Mikotoxinok és mikotoxin elegyek lebontására alkalmas mikroorganizmusok és készítmény, előnyösen mezőgazdásági felhasználásra (P1100463)

A Pályázati és Innovációs Központhoz tartozó RET önfenntartó, bevételeit pályázatokból és külső megrendelésekből szerzi.

SZOLGÁLTATÁSOK:

 • állati és növényi eredetű minták széleskörű analitikai vizsgálata
 • víz- és talajminták fizikai-kémiai összetevőinek vizsgálata
 • ökotoxikológiai tesztek
 • molekuláris biológiai vizsgálatok (klónozás, szekvenálás)
 • baktérium taxonómia, mikroba közösségvizsgálat
 • fermentációs gyártás és felszaporítás, liofilizált mikroba preparátumok készítése

ÁRLISTA

PÁLYÁZATOK:

 • MYCOSTOP (2009-2011): Mikotoxin bontó baktériumok izolálása, toxinbontási képesség vizsgálata, toxinbontási képesség hatásosságának ökotoxikológiai ellenőrzése (Alivibrio fischeri, SOS Chromo-test), toxinbontó törzsek immobilizálása
 • BIOKOMP (2007-2010): Bioenergiatermelési folyamatokból származó hulladékok, melléktermékek fizikai, kémia, mikrobiológiai jellemzése, agrár-környezetgazdálkodási felhasználási lehetőségeik bemutatása
 • BIOWATT (2007-2010): Az energianád tömegtermesztési technológiájának kifejlesztése és agro-franchise típusú használatba vételének kidolgozása az energiatermelés érdekében

MŰSZEREK:

A RET műszereit előzetes egyeztetés alapján, a szabad kapacitások függvényében az egyetem más szervezeti egységei is használhatják.

HPLC: MERCK HITACHI nagynyomású folyadékkromatográfia diódasoros, valamint fluoreszcens detektorral

  

GC-MS:
THERMO SCIENTIFIC gázkromatográf tömegspektrometriás detektálással (Single Quadrupole)

 

Mikrohullámú roncsoló:

CEM MARS5 típusú hőmérséklet és nyomásvezérelt mikrohullámú roncsoló

Víztisztító:
MILLI-Q DIRECT 16 víztisztító, mely alkalmas HPLC tisztaságú víz előállítására is

ICP-OES:
HORIBA JOBIN YVON ACTIVA-M induktív csatolású plazma – optikai emissziós spektrométer képalkotó CCD-detektálással

Autokláv:

Típus: Autokláv ST-133 (befogadóképesség: 13 L; 2 db)

A készülékkel laboratóriumi eszközöket (műanyag és üvegáru), puffer oldatokat, táptalajokat használat előtt tudunk sterilezni, csíramentesíteni, emellett a mikroorganizmus tenyészetek ártalmatlanítására használatos.

 

Mérlegek:

Típus: AND HR-300i (0,001g-320g),

A mérleg 0,001g-320g tömegtartományban alkalmazható.

Típus: Precisa 300 C (0,1 g-300g)

A mérleg 0,1g-300g tömegtartományban alkalmazható.

A laboratóriumban található asztali mérlegek szilárd halmazállapotú vegyszerek tömegének meghatározására alkalmazható abban a tartományban, amire a mérleget hitelesítették.

 

Lamináris box, steril fülke

Típus: BIOAIR A Eurolone Division, s@femate 1.2

A készülék alkalmas steril munkavégezésre, DNS izolálási munkák elvégzésére, RNS tisztítási technikák használatához, különböző PCR mérésekhez, mikrobiológiai munkákhoz, többek között tenyészetek indításához, átoltáshoz, szélesztéshez. A készülék egyirányú levegőáramlást tesz lehetővé, a szűrt levegő felülről lefelé áramlik. A vizsgálati területet és a vizsgáló személyt is egyaránt védi a mikrobiális szennyeződésektől.

 

Elszívó fülke:

Típusa: ESCO SPD-4A1

Ez a készülék szerves szén szűrőt tartalmaz.

Ascent® Opti mobil, adszorpciós elszívó fülke Sentinel® Mikroprocesszoros szabályozással.

Levegőáram: 234 m3/h, Áramlási sebesség: 0,5 m/s.

Munkafelület: rozsdamentes acél.

CFA-4 Standard főszűrő (2 db). A típusú főszűrő (általános használatra és szerves vegyületekhez)

Általánosan használt laboratóriumi vegyületekhez, különösen szerves vegyületekkel történő munka esetén használatos.

 

Termosztátok:

Típus: Sartorius Certomat BS-1 – 2 db

A termosztátok mikroorganizmusok tenyésztésre alkalmasak széles hőmérsékleti skálán, szilárd és folyadék kultúrákban. A fűtő termosztátok 35°C-70°C közötti hőmérsékletet képesek biztosítani, rázó-termosztát funkcióban a fordulatszám 40 rpm és 400 rpm között változtatható. A termosztátok alapesetben meghatározott hőmérsékleten működnek (28°C, 37°C, 55°C és 60 °C)

 

Vízfürdő (7 literes):

Típus: Memmert

A vízfürdő a légkeveréses termosztátnál jobb hatásfokú pontosabb hőfokot biztosít. Alkalmas különböző biokémiai folyamatok, enzimreakciók, hőmérsékleti körülményeinek biztosítására. A vízfürdő 5–99°C hőmérsékletű inkubációra alkalmas, 60°C felett a fedő használata ajánlott, hogy az evaporációt csökkentsük.

 

Szárítószekrény – hőlégsterilező:

Típus: Memmert hőlégsterilező

Az eszköz alkalmas üvegáru hőlégsterilezésére, emellett egyéb laboreszközök szárítására. Az eszköz az alábbi hőmérsékleti tartományban használható:30°C – 220 °C.

 

Jégpehelykészítő:

Típusa: Thermo Life Science - Thermo Cryotechnics

A készülék jégpehely készítésére alkalmas eszköz. A laboratóriumi munkák közül néhány reakció (pl. enzimreakcióhoz az alkotók összemérésekor) az alacsony hőmérsékletet igényli, továbbá abban az esetben is használható, amikor rövid idő alatt szükséges nagyfokú lehűtés. Ezt az alacsonyabb hőmérsékletet a rendszert körülvevő jéggel biztosítjuk. A készülék 75 kg jeget képes előállítani.

 

pH-Mérőműszer elektróddal (Consort):

Típus: C862

A műszerhez 4 elektróda tartozik, amellyel alkalmas a vezetőképesség, a hőmérséklet, az oldott oxigén, a redox potenciál és a pH mérésére. A műszer 4-40°C között alkalmazható.

 

Liofilizáló berendezés:

Típus: Thermo (Edwards) Micromodulyo TM system

A készülék alkalmas mikroba törzsek hosszú távú fenntartásra, teljesen száraz és vákuum alatt forrasztott ampullák készítésére. Elvileg a fagyasztva szárítás, vagy liofilizálás, a száraz állapot elérésére irányuló olyan módszer, melyben a nedves anyag kifagyasztását követően a víztartalom szublimációval távozik el. Ez a fizikai, kémiai, és enzimatikus változások minimalizálását teszi lehetővé. A kis relatív nedvesség tartalom vákuummal érhető el. A fagyasztva szárított minta nagy vízoldhatósága magyarázza a szinonim elnevezést: liofilizálás. A liofilizálás alkalmazható baktériumok, élesztők, spóraképző gombák, és néhány vírus esetében, nem lehet alkalmazni nem spórázó gombák, egysejtűek, algák és a legtöbb vírus esetében.

Fenti készülék a szilárd fázisú liofilizálók centrifugális elven működő családjába tartozik. Az Edwards-cég útmutatásai alapján a liofilizálás menete a következő: a mikroba törzsek 2-3 napos agar-lemezes tenyészeteiről inozitos vivőanyaggal aszeptikus körülmények között szuszpenziót készítünk. Az ampullákba 200-200ml szuszpenziót viszünk Pasteur pipettával, majd óvatosan laza vattadugóval zárjuk le azokat. Törzsenként legalább 5-5 ampullát célszerű készíteni. Az elsődleges szárítási lépcsőben a mintákat 5 percig mérsékelt vákuum alatt 3000 rpm-en centrifugáljuk a habzás meggátlása érdekében. A centrifugálás végére a rendszerben 50 Hg-mikron vákuum alakul ki. Az elsődleges szárítás időtartalma minden esetben 24 óra, a periódus végére 1-5 Hg-mikron vákuum alakul k- a minták ekkor veszítik el víztartalmuk 90%-át. A másodlagos szárítás előtt gázégővel 1-2 mm-es nyakakat húzunk az ampulláknak. A másodlagos szárítás regenerált páracsapdával 2 órán keresztül folyik, 1 Hg-mikron vákuum alatt. A folyamat végén az ampullákat vákuum alatt forrasztjuk. A mikroba liofilizátumok tárolás sötét helyen, szobahőmérsékleten történik, ami évtizedekre biztosítja azok életképességét.

 

Kapilláris gél elektroforetikus berendezés (szekvenáló):

Típusa: ABI prism 310 genetic analiser

A gép alkalmas mind szekvencia meghatározásra, mint fragment analízisre.  A gép egy kaplillárissal rendelkezik, egy időben egy minta vizsgálatára alkalmas. Egy minta átlagos vizsgálati ideje két óra. Fragment analízis esetén egyidejűleg maximum öt fluorofor vizsgálata lehetséges. 

 

DNS templát felszaporítására szolgáló PCR készülékek:

Típus: ESCO Swift MaxPro

2x48 db minta befogadására képes PCR készülék. A készülék alkalmas arra, hogy egy időben kétféle hőmérsékleti profilon lejátszódó reakciót futtasson. Mennyiség: 1 db.

A PCR készülékek alkalmasak különböző DNS szakaszok felszaporítására. A reakciókhoz szükséges meglehetősen költséges vegyszereket (puffer, MgCl2, nukleotidok, primerek, enzim) a felhasználónak kell biztosítania.

 

Real-Time PCR készülék:

Típusa: Applied Biosystems StepOnePlus™

A készülék egy valós idejű, PCR rendszer, amellyel lehetőség van gén expressziós mérések, genotipizálások és olvadáspont vizsgálatok végzésére. A génexpressziós vizsgálatoknál a kettős jelölésű próbákkal (TaqMan, Scorpions, Molecular Beacons stb.) és SYBR Green festékkel egyaránt végezhetőek. Egy mintában egyidejűleg maximum négy fluorofor vizsgálata lehetséges a gyártó által dedikált festékekkel (FAM,VIC/JOE, ROX, NED/TAMRA).  A kimutatás ideje 1-3 óra.

A készülék csak speciális 0,1 ml-es térfogatú reakciócsövekkel, vagy 96-lyukú tálcával kompatibilis.

 

Elektroporátor berendezés

Típus: BioRad Gene Pulser Xcell

A készülék speciálisan mikroba transzformációra fejlesztett céleszköz. Standard küvettáiban 0,5ml minta egyszeri elektroporációja vitelezhető ki. Programozhatóságánál fogva használható Gram pozitív és negatív baktériumok, élesztők és eukarióta sejtekbe történő idegen nukleinsav bevitelre.

 

Fotométer:

Típusa: IMPLEN NanoPhotometer

A készülék egy standard egy csatornás, küvettával és speciális, kis térfogatok mérésére alkalmas küvettával működő fotométer, amely az UV és a látható fény tartományban (200-950nm) képes abszorbancia méréseket végezni a kívánt hullámhosszokon. Előre beállított alkalmazásokkal rendelkezik nukleinsav és fehérje koncentráció, valamint sejtsűrűség és kinetika méréséhez. Egy mérés ideje 2-10 perc.

 

OxiTop® Control (WTW) rendszer

A rendszer alkalmas, mind a talaj biológiai állapotának felmérésére, mind különböző biodegradációs folyamatok jellemzésére és követésére azáltal, hogy a mintában lévő élő mikroorganizmusok aerob légzése során felhasznált oxigén fogyását, és az ezzel arányosan növekvő, kilélegzett széndioxid mennyiségét követi nyomon. A széndioxid a minta fölötti légtérbe kerül, ahol egy NaOH-ot tartalmazó edény található, a keletkező szén-dioxid megkötésére. Mivel az oxigén fogy, és a keletkező széndioxid elnyelődik, ezért az edény légterében a légzés hatására nyomáscsökkenés figyelhető meg, amit az OxiTop C típusú mérőfejekben elhelyezett nyomásmérő nagy pontossággal mér. Szükség esetén a minták keveréséről OxiTop IS 12 típusú keverőegység gondoskodik. A vizsgálandó minták állandó hőmérsékleten tartására (10-40°C közötti tartományban) alkalmasak a TS 606G/2 és a TS 606cz-G/2-VAR típusú termosztátszekrények, melyek egyenként 24-24 minta befogadására képesek.

 

TurbiDirect zavarosságmérő (Lovibond)

Típus: SN071109

A készülék alkalmas vízminták zavarosságának mérésére. A TurbiDirect hordozható készülék, amelyhez 12 mérőküvetta tartozik. A készülék újratölthető akkumulátorról, vagy hálózatról üzemeltethető. A készülék automatikus méréshatár váltással 0,01–1100NTU/FTU tartományban használható. A készülék pontossága a leolvasott érték ± 2%-a. Az alkalmazhatóság hőmérsékleti optimuma 5–40°C, 30–90% relatív nedvességtartalom. A méréshez szükséges mintamennyiség 12 ml.

 

Microtox analizátor

Típus: M500

Ökotoxikológiai vizsgálatokhoz alkalmazott műszer. Az Aliivibrio fischeri tesztszervezetet használó ISO 11348-as szabvány „Vízminőség. Vízminták gátló hatásának meghatározása az Alivibrio fischeri fénykibocsátására (lumineszcensbaktérium-teszt)” kivitelezéséhez szükséges. Alkalmazható szennyvízre, vizes extraktumokra és csurgalékvízre, édesvízre, sós és enyhén sós vízre, pórusvízre.

 

Hűthető asztali centrifuga

Típus: Hettich Rotanta

Hűthető centrifuga,melyhez két rotor tartozik (4 X 1000 g terhelhetősége max.: 4600 rpm, 30 X 3 g terhelhetősége max.:15000 rpm)

Folyadék kultúrákból a biomassza összegyűjtésére, folyadékok centrifugálására, molekuláris biológiai munkák során egyes sejtalkotók elválasztásához és tisztításához használatos készülékek.

 

Microplate thermoshaker

Típus: PST-60HL-4 (Biosan)

A hőmérsékletszabályozással rendelkező (25–60°C) Thermo Shaker 4 microplate rázatására (25–1200 rpm) alkalmas. Az időzítő 1 perctől 96 órás rázatást tesz lehetővé. A kétoldali hőmérsékletszabályozó a micro-lemez celláiban egzakt hőmérsékletszabályozást tesz lehetővé. A műszer alkalmas micro-lemezen történő sejttenyésztésre. Az eszköz alkalmazható sejtkémiai (in situ reakciók kivitelezése), imunnokémia, biokémia és molekuláris biológai területeken, utóbbin enzim és fehérjék vizsgálatára emellett különböző micro-array vizsgálatokra.

 

Fermentor (bioreaktor tartozékokkal, gőzgenerátorral)

Típus: Sanghai Ritai (50l – 500l)

Sejtek (általában mikroorganizmusok) felszaporítása ipari mértékben aerob, ritkábban anaerob körülmények között. Legtöbb esetben szubmerz (folyadék kultúrás) közegű fermentációt alkalmazunk. A készülék nagy mennyiségű sejt-biomassza, illetve azon sejtek másodlagos anyagcsere termékeinek előállítására, valamint bizonyos enzimek termelésére szolgál.           A 2-es rizikócsoportba sorolt (fakultatív vagy obligát patogén) mikroszervezetekkel történő munka semmilyen körülmények között nem folyhat.

Az általunk használt bioreaktor a kevertetett-tank sejtkultúra bioreaktor konfigurációjába tartozik. Anyaga rozsdamentes acél. Magasság:átmérő aránya (1 : 1, illetve 3 : 1). A keverés keverőlapátokkal történik, a levegőztetés megoldása (abban az esetben, ha aerob kultúrák felszaporításáról beszélünk) elengedhetetlen. A felszaporított sejtek denzitása általában 108-1010-ig sejt/ml. A fermentációs munkafolyamatot megelőzően starter kultúra (lombikokban, Sartorius – Certomat (SII) – rázógépen, vagy adott esetben MiniFors Fermentoron 5l-es kapacitásban) előállítás történik. Ezt követően a fermentor (üres tartály, és a hozzá tartozó légvezetékek) sterilezése gőz segítségével lehetséges. Ennek előállítására szolgál a fermentációs helyiségben a Garioni Maxi 120 gyártmányú gőzgenerátor. A gőzgenerátor tápvízellátásához szükséges víz lágyítását a 6*35-ös automata vízlágyító berendezés biztosítja. A sterilezést követően a levegőcső-rendszer kiszárítása száraz, steril levegő segítségével megy végbe. Ennek előállításához Schneider MedicAir 200 kompresszor, valamint szintén Schneider hűtve szárító alegység szolgál. Az így kapott száraz, és tiszta levegő a csővezetéken a berendezésbe kerülése előtt 2db bakteriális szűrőn megy keresztül (0,45 mikronos), melyek csíramentesítése a sterilezési folyamat alatt megy végbe. A szárítást követően a tartály tápközeggel történő feltöltése következik. A tápleves sterilezése szintén gőz segítségét használjuk. Ezt követően a tápleves beoltása következik starter kultúrákkal. Ehhez zárt rendszer szükséges és ezt a LongerPump gyártmányú perisztartikus pumpákkal oldjuk meg. A munkafolyamat során a tápközeg, illetve a sejtek levegőztetése a fent említett steril levegőrendszerről történik. Az elmenő levegő (fermentorból elszálló levegő) oldalon szintén található bakteriális szűrő, így a környezetbe semmilyen körülmények között nem juthatnak mikroszervezetek. A munkafolyamat során a közeg kevertetését keverőlapátok végzik, melyek meghajtásáról SEW EuroDrive gyártmányú hajtómotor gondoskodik. Az 500l-es termékkapacitású fermentor esetében a termék kiszerelése 20l-s, előre sterilezett kannákban történik.