Dr. Gasztonyi Kálmán ny. egyetemi tanár, kandidátus az Élelmiszertudományi Kar egyik meghatározó alakja, a Kar egyik alapítója 1928-ban született. .
1950-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1950-67 között a Fővárosi Kenyérgyárban, majd a sütőipar különböző területein dolgozott, 1962-től a Sütőipari Kutatóintézet igazgatója volt. 1967-ben került a mai Élelmiszertudományi Kar jogelődjére, a Budapesti Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum Kémia Tanszékének élére. 1959 óta a kémiai tudományok kandidátusa. 1970-től egyetemi tanár. 1967-1991 között az Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszék vezetője. Az Élelmiszertudományi Kar (jogelődje a Tartósítóipari Kar) első dékánja 1972 és 1974 között. 1974-1977 között a külügyi rektorhelyettes. 1980-1986 között ismételten az Élelmiszeripari Kar dékáni tisztségét tölti be. 1988-ban a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem oktatási és kutatási profiljának teljessé tétele érdekében kezdeményezi a Gabona és Iparinövény Technológia Tanszék alapítását. 1991-ben vonult nyugdíjba az Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszék éléről.
Oktatómunkájára a magas szakmai színvonal, a kiváló pedagógiai és didaktikai tapasztalat, a közérthetőség és az igényes számonkérés volt jellemző. Kiterjedt kutatási és kutatásfejlesztési munkát végzett az élelmiszertudomány, azon belül a sütőipari technológia, az élelmiszerkémia és táplálkozástudomány területén. Szabadalmak, vizsgálati módszerek fejlesztése fűződött nevéhez. Oktatási tevékenysége során számos szak- és tankönyvet, egyetemi jegyzetet és tudományos közleményt írt, lektori és szerkesztői tevékenységet végzett. Tagja és képviselője volt hazai és külföldi tudományos társaságoknak.