Október 27-én ismét a Szent István Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb élelmiszer-biztonsági szakmai találkozójának.
Az immár ötödik IFS Élelmiszer-biztonsági Konferencia témakörei és előadásai iránti érdeklődést bizonyítva megtelelt a Budai Campus közelmúltban felújított Díszterme. A tanácskozást dr. Felföldi József, az Élelmiszertudományi Kar dékánja nyitotta meg, majd számos előadás hangzott el az élelmiszer-biztonság időszerű ismereteiről.
A szakmai nap ismét bizonyította, hogy élelmiszereink biztonságos voltát mindenki fontosnak tartja, és az érintettek minden lehetséges eszközt fel is használnak a követelmények teljesítésére. Évről évre új technológiák, módszerek, mérő- és ellenőrző eszközök, anyagok jelennek meg. Egyre pontosabb az a szabályozás is, ami a megbízható termékek előállításának körülményeit határozza meg.
Az előadások ismertették a beruházásokra, eszközbeszerzésekre és képzésekre fordítható pályázati forrásokat, az élelmiszerjogi aktualitásokat és az élelmiszer-hamisítás felderítésének lehetőségeit. Az előadók számos olyan témakört is érintettek, amelyek segítségével könnyebben lehet megfelelni az élelmiszeripari elvárásoknak. A konferencia kitért a jövőt illető kutatási területekre is. Bemutatták a 3D-s élelmiszernyomtatás lehetőségét, egy új, ígéretes mobil alkalmazást, továbbá a rovarok élelmiszerként történő felhasználásának technológiáját. Pintér Richárd PhD hallgató kóstolót is készített a gyászbogár (Zophobas morio) lárváiból.
Az idei konferencia ismét igazolta, hogy rendszerben kell gondolkozni, és eredményességünket hiteles módon kell bemutatni – erre vonatkoznak az élelmiszer-biztonsági szabványok. A közismert IFS szabvány folyamatosan fejlődik, magába olvasztva a már elérhető, lehetséges megoldásokat, a hiteles és igazolható alkalmazás megszervezését, a megfelelőség igazolását független auditok révén. Ahogy a lehetőségek és tapasztalatok bővülnek, a szabvány is fejlődik, újabb és újabb elvárásokkal bővül. Már készülőben van az IFS szabvány 7. kiadása is, melynek megjelenése jövő év elejére várható.
Dr. Friedrich László gazdasági- és személyügyi dékánhelyettes és Surányi József, a rendezvény szervezői elmondták, hogy jövőre ismét vendégül kívánják látni a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások minőségirányítási és termelési vezetőit a hagyománnyá vált rendezvényen. Fontos, hogy a Szent István Egyetem zászlóshajója legyen az olyan kezdeményezéseknek, amelyek segítik a hazai élelmiszeripari vállalkozások versenyképességét, az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági elvárások teljesítését, hangsúlyozta a dékánhelyettes.