Az Élelmiszertudományi Karon élelmiszer- és biomérnöki alapszakokon, élelmiszermérnöki, valamint élelmiszerbiztonsági és -minőségi mesterszakokon, agrár- és természettudományi szakfordító, pálinkamester szaktanácsadó és sörfőző mester szakmérnök/szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakokon végzett hallgatók vették át diplomájukat február 15-én.
Dr. Palkovics László rektor az ünnepségen kiemelte, hogy Magyarországnak jelentős élelmiszeripari fejlesztésekre van szüksége, amihez a Kar is segítséget tud nyújtani. Örvendetes, hogy az élelmiszerlánc minden területén vannak partnerei, miként az ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a duális képzés vállalati résztvevői, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselője.
Dr. Friedrich László dékán elmondta, hogy az eseményen adják át a Kar 8600. diplomáját és az első duális képzésben megszerzett oklevelet. Ezért külön köszöntötte a duális oktatás elindításában partner Co-op Hungary Zrt, a Capriovus Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. vezetőit.
Az élelmiszerágazat nagy hozzáadott értéket állít elő. Jelenlegi fejlődési szakaszára a termelékenység növelése, az automatizálás és a digitalizáció a jellemzőek és ebben a környezetben a friss diplomás mérnököknek kiváló lehetőségeik vannak, biztos megélhetést nyújtó pályákat választhatnak.
Dr. Nikodémus Antal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy a kormányzat célul tűzte ki, hogy 40 százalékra emelje a mérnök, informatikus és természettudományi szakokon tanulók arányát. 2012-ben ez az arány 22 százalék volt, napjainkban megközelíti a 30 százalékot. E törekvés megvalósításában kitüntetett szerepe van a Szent István Egyetemnek.
Az élelmiszer- és a biomérnök képzés jelentőségét három oldalról emelte ki. Ágazati szempontból azért fontosak, mert az élelmiszeripar az egyik legmagasabb hozzáadott értéket – főleg szellemi hozzáadott értéket – termelő terület. Vállalati síkon a hazai tulajdonú középvállalkozások szívesen vesznek részt a duális képzésben. Végül a tudományos kutatások vetületében nagyon jelentős az élelmiszertudomány részesedése a hazai és az uniós pályázatokon.
Velkei József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei igazgatója arról szólt, hogy 2010 óta másfélszeresére nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, harmadával nőtt az export és 70 ezer új munkahely jött létre, az agrárágazat felfelé ívelő pályán halad. Több mint 100 országba exportálja termékeit.
A kamarai vezető úgy vélte, hogy a tudomány a gazdaság mozgatórugója. A sok teendő közül is kiemelkedik a precíziós, tudás intenzív technológiák iránti igény, amelynek teljesítéséhez a most végzettek tudására is szükség lesz. A 400 ezer tagot képviselő köztestület nevében szólva leszögezte, hiány van a diplomás és elhivatott szakemberekből.
Az ünnepségen bejelentették, hogy a tanév őszi féléve során egyetemi docensi kinevezésben részesült dr. Fehér Orsolya, az Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék és dr. Kovács Zoltán, a Fizika-Automatika tanszék oktatója. Akadémiai nagydoktori tagságot szerzett Lakner Zoltán, az Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék vezetője.
Az eseményen dékáni dicséretben részesültek a kiemelkedő eredményt elért alap- és mesterképzést végzett hallgatók. A nem magyar állampolgárságú hallgatóktól könyvajándékkal búcsúztak. A Deák Tibor Szakkollégium, a tudományos érdeklődésű, kutatótevékenységet végző hallgatók országosan akkreditált szervezete szakkollégiumi oklevelet adott át végzős tagjai számára.