A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Halgazdálkodási tanszéke a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) közösen szervezte meg szombaton, Gödöllőn, a 40. Országos Halfőző Versenyt, amelyen a szövetség tagszervezeteinek képviselői indulhattak, továbbá „Civilek a bográcsnál” kategóriában is zajlott küzdelem.
Az Alsóparkban egységes sátorerdő alatt készültek az ízletesnél-ízletesebb különlegességek, miközben a szakma nagy öregjei régi, kontinenseket összekötő emlékeiket osztották meg egymással.
Schmidtné Vizi Hajnalka, a MAHAL főmunkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a Dunai jellegű és a Tisza - Körösi jellegű halászlé kategóriákban egyaránt 16 versenyző nevezett. A zsűri mércéje azonban különbséget érzékelt a teljesítményekben, az abszolút győztes címet a nagyobb folyót reprezentáló Bíró János nyerte el Dunai halászlével.
A kategóriák eredményei:
Dunai jellegű halászlé: 1. Bíró János (Baja), 2. Szilágyi Magdolna (Mohács), 3. Csény László (Bácsalmás).
Tisza - Körösi jellegű halászlé: 1. Németh Antal (Akasztó), 2. Csicsai László (Balaton), 3. Nagy Józsefné (Hortobágy).
Afrikai harcsa különlegességek: 1. Balyi Gyula (Óbuda), 2. Bíró Antal (Baja), 3. Rónyai Lajos (Szarvas).
Egyéb halételek: 1. Csény László (Bácsalmás), 2. Hegedűs Zoltán (Szarvas), 3. Mészáros Pál (Cibakháza).
Vegyes haltál: 1. ifj. Galáth Tamás (Gyomaendrőd), 2. Hlavati Béla (Óbuda), 3. Bíró Antal (Baja).
„Civilek a bográcsnál”: 1. Mári László (Csákberény), 2. Veszeli István (Pörböly), 3. Alpári György (NÉBIH).
A közönségdíjat Szabó József (Akasztó) nyerte.
Érdekesség, hogy a versenyzők nem saját vízterületükről hozták a verseny nélkülözhetetlen alapanyagát. A pontyot Akasztóról, az afrikai harcsát Győrből szállította a MAHAL.
Óhatatlanul is eszébe jut az egyetemi polgárnak, hogy a versenyre szinte a Duna-Tisza vízválasztóján került sor, amelyen egyetemünk központi kampusza is elterül. S bár a halételek a nagy földrajzi tájanként is különböznek egymástól, az ilyen fesztiválokon egymás mellett élvezhetők ízeik. Külön öröm, hogy a kutatásban és oktatásban élenjáró Halgazdálkodási tanszék a halfogyasztás népszerűsítését szolgáló eseményen is öregbítette egyetemünk hírnevét.
Balázs Gusztáv felvételei