Július 25-én a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7) egész napos családi programokkal várja az érdeklődőket Babatpusztán. A rendezvény egyik fő attrakciója az aratási és kenyérsütési bemutató lesz, amely során a biokert fél hektáros búzatábláját hagyományos módon learatják, feldolgozzák és kenyeret sütnek. Az Aratóünnepi fesztivál fővédnöke dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
A 10 órától kezdődő fesztiválon bemutatkozik a nemrég alakult Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7). A G7 a helyi, friss és egészséges élelmiszerek termelésének, feldolgozásának, kereskedelmének és fogyasztásának serkentését, az egészséges életmód megismertetését tűzte ki célul Gödöllő térségében. A kezdeményezés a helyi társadalmi együttműködés és gazdaságfejlesztés elvén alapul; célkitűzése, hogy kevesebb környezeti terheléssel juthassunk friss és egészséges élelmiszerhez Gödöllő környékén, erősödjön meg egy helyi termelők-fogyasztók közvetlen és közeli kapcsolatán alapuló élelmiszer rendszer.
Az aratási ünnepen délelőtt 10 órától végigkísérhető az aratási munkálatok minden fázisa: lesz cséplés, őrlés, majd jön a dagasztás, kenyérsütés. A 11 órától kezdődő Science Café rendezvényen Növénytermesztés és alapanyag minőség címmel dr. Varga Adrienne egyetemi adjunktus (SZIE KTI), majd az egészséges táplálkozásról Kisa Judit dietetikus (SOTE), a Helyi gazdálkodás, helyi pénzek témában pedig Nagy Gábor (Gödölye Szövetkezet) tart témafelvető előadást. A Science Caféban tudósok és érdeklődők találkozhatnak, hogy párbeszédes, kötetlen stílusban egy csésze kávé mellett megismerhessék a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács sokrétű tevékenységét.
A gyerekeket egész napos programokkal várják – lesz kötélverés, termés-és szalmakép készítés, kreatív rajzverseny, kézműves foglalkozások, papírmasé szobrászat, papírbútorok készítése, ismerkedés hagyományos kertészeti, földművelő gépekkel, eszközökkel és kéziszerszámokkal.
A rendezvény ideje alatt kedvezményes helyi termék- és bioélelmiszer-vásár, termelői piac, valamint vegan főzőiskola várja az érdeklődőket.
A belépő tartalmaz egy vegan és hagyományos ebédet, amely a kertészet terményeiből készül, Fodor Sándor a Solier Cafe séfje készíti. Az ebéd végén kezdődő tombolahúzáson Gödöllő környéki helyi termék ajándékokat lehet nyerni.
13 óra 30-tól Euritmia bemutató majd a Szederfa Otthon vetítettképes előadása látható. 14 óra 30-tól Mit egyen a gyerek? címmel rendeznek beszélgetést az otthoni étrendről és a Gödöllő környéki közétkeztetésről. Levezetésként pedig táncházzal és tánctanítás lesz a kertben felállított színpadon.
A belépő ára magában foglalja valamennyi programon való részvételt, az ingyenes kisbusz járatot és az ebédet.
Belépő felnőtt: 1.000,-Ft, gyermek: 500,-Ft, kedvezményes családi belépő 2+2: 2.000,-Ft
Regisztráció: http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=2214d64e-ee58-1706-60e9-4c283...
A helyszínre és vissza ingyenes kisbusz járatot biztosítanak! Indulás Gödöllő vasútállomásról folyamatosan, igény szerint. (http://solier-green.blogspot.com/) Tel.: 06-20-322-03-72
Szervezők és támogatók: GAK Nonprofit Közhasznú Kft, Kertészeti tanüzem, Babatvölgyi Biokertészet Tanüzem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, ESSRG Környezeti Társadalomkutatók, SZIE HÖK, GATE Zöld Klub Egyesület, GreenDependent Egyesület, Nyitott Kert Alapítvány, Gödölye Szövetkezet, Szederfa Otthon, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Solier Cafe, helyi civilszervezetek önkéntesei