Vissza a normál nézetre

1700 városi fiatal ismerte meg az EU Közös Agrárpolitikáját

2012. március 21. 16:37

Utolsó állomásához érkezett a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének (VKSZI) a Közös Agrárpolitika 50. évfordulójára rendezett Mire KAP-ható a városi ifjúság? című konferenciasorozata. A gödöllői záró rendezvényen az intézet együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel, majd a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központtal (KÁTKI).

A Szent István Egyetemmel (SZIE) a szaktanácsadásban és a képzésekben, a KÁTKI-val a felnőttképzési és az öngondoskodási (például nyúl-, baromfitenyésztési) programokban fog együttműködni a VKSZI.

Az aláírásokat követő sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: fontos, hogy a termelők minél jobban megismerjék a Közös Agrárpolitikát (KAP), mert így tudnak majd eredményesen gazdálkodni. Ehhez nélkülözhetetlen a VKSZI és a tudományos műhelyek közreműködése. Hozzátette: szerte az Európai Unióban egyre nagyobb energiát fektetnek abba, hogy ne csak az agrárium szereplői ismerjék meg a KAP-ot. Az EU költségvetésének 42%-át adják az agrártámogatások, és az összeggel el kell számolni az uniós polgároknak. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az eu-s források a saját forrásaink is, hiszen mi fizettük be a közös kasszába.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a VKSZI főigazgatója a hét állomást felölelő konferenciasorozatról szólva elmondta: az Európai Unió pályázatán nyertek 36 ezer eurót a rendezvények megvalósítására, az összköltség 62 ezer euró volt. Az előadásoknak köszönhetően 1700-nál is több fiatal ismerhette meg a Közös Agrárpolitikát, a rendezvény honlapjára 62 ezren kattintottak. Hozzáfűzte: bár a programnak vége, a VKSZI továbbra is feladatának tekinti, hogy a városi ifjúságot tájékoztassa a KAP fejleményeiről, ezért folyamatosan pályáznak különböző projektekre.

A gödöllői konferencia megnyitóján Villányi László, a SZIE Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánja felhívta a figyelmet az élethosszig tartó tanulás fontosságára: tudásunk 5-7 évente elavul, ezért fontos, hogy a mezőgazdasági szakemberek folyamatosan képezzék magukat.

A hét régióra kiterjedő Mire KAP-ható a városi ifjúság? című konferenciasorozat első állomása Kaposváron volt 2011 októberében. A meghívott szakemberek, magyar és külföldi előadók bemutatták, miről szól a Közös Agrárpolitika, miért fontos hazánknak és az uniónak, és milyen változásokra lehet számítani a jövőben a KAP-nak köszönhetően. Az előadások mellett a VKSZI workshopokkal igyekezett felkelteni a fiatalok érdeklődését a Közös Agrárpolitika iránt, melyeken 56, középiskolás és egyetemista diákokból álló csapat vett részt. A tanulók feladata az volt, hogy bemutassák, hogyan képzelnek el egy jól működő gazdaságot. Az intézet „Mit jelent számodra a mezőgazdaság?” címmel országos fotópályázatot is hirdetett városban élő fiataloknak, melyre több mint 200 pályázótól összesen 621 kép érkezett.

A Közös Agrárpolitika az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási rendszere, melynek célja, hogy pénzügyi biztonságot teremtsen az uniós termelőknek, ezzel garantálva, hogy a gazdák elegendő élelmiszert állítsanak elő az unió területén élőknek.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

(http://www.kormany.hu)